“Llibertat”

Realització: Antonio Pérez Mena

Disseny: José Gallego Gallego

 

Ningú no és plenament humà si no gaudeix de llibertat.

Perquè l’exercici de la consciencia lliure és allò que ens permet desenvolupar-nos en totes les nostres potencialitats. El crit per la llibertat, per eixe motiu, ha de ser renovat constantment si ens estimen la nostra condició.

Si sentim que la nostra terra es veu ocupada per l’opressor (ni que siga econòmicament), haurem de cridar per la llibertat dels pobles.

Si sabem que, malbaratant el dret a la lliure expressió, hi ha una manipulació conscient des de les xarxes socials, haurem d’invocar la llibertat d’informació front al llibertinatge del rumor i de la difamació.

Si coneixem casos d’assetjament als col·legis i les empreses, haurem de denunciar a aquells que coarten la llibertat de xiquets i de xiquetes, de treballadors i de treballadores.

Si detectem que els poders, en nom del neoliberalisme (oh, lamentable ús d’una paraula derivada de llibertat), oprimeixen les bones gents d’este món… quina altra cosa podem fer si no alçar-nos per la llibertat, com va fer l’heroi escocés William Wallace a Stirling?

Prou d’amenaces a la llibertat, aL món, a les llars, a les falles.

 

 

“Nòmades. Donetes a tota màquina”

Realització i disseny: Javier i Juan Jesús García Pérez

 

I va dir Unamuno: “¡Que inventen ellos!”. I elles, que també hi estaven atentes, no dubtaren a fer-ho com sempre ho havien fet.

En la prehistòria, qui s’encarregava de recol·lectar? I de collir, de pastar fang per fer els pitxers, de fondre i polir els metalls, de colonitzar, d’ensenyar, de fer cures i remeis perquè tothom sanara, de fer música i recitar, de fer cabassets i cistelles, de comerciar, de fer màgia i oficiar rituals i, per descomptat, de parir?

Perquè les dones pareixen i eixa capacitat els va fer tindre el domini i el poder mentre els pobles van ser nòmades.

Amb l’aparició, de l’agricultura, que obligava a una vida sedentària, el seu do per la fertilitat i la seua capacitat per a tindre cura de la terra, les va fer encara més i més imprescindibles.

El món de la cultura, de la creació i de la tecnologia es van vincular quasi exclusivament a l’univers masculí fins al punt que quan pensem en qui trobà el remei o medicina necessaris per prevenir una dolència o un mal,  gairebé mai se’ns ocorren noms de dona i no obstant això ahí estan com sempre han estat.

Les donetes a qui ret homenatge la nostra falleta són lliure-pensadores, creadores, inventores, nodridores, sanadores i mares coratge. Dones valentes del futur que lluiten a tota màquina per conquerir els seus drets.

Són boniques tant per fora com per dins.

Són nòmades de l’avenir.