6_ICONA.png

  XX EDICIÓ “TIRANT DE LLETRA”

  Del 3 al 9 d’octubre de 2020.

  (AMB MOTIU DE LA COMMEMORACIÓ DEL DIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA).

  SALUTACIÓ

  Estimats i estimades veïns, ciutadans, seguidors, futurs lectors, fallers i col·laboradors o col·laboradores:

  Enguany el “Tirant de lletra”, aquella iniciativa promoguda  ja fa vint anys per Na Jordana per agombolar valencianes i valencians i reforçar a partir de la lectura dels nostres clàssics els nostres senyals identitaris com a poble torna a proposar-vos una cita puntual amb l’obra cimera més universal de la nostra literatura a les vespres del 9 d’octubre, commemoració de la qual aquesta iniciativa ja n’és art i part.

  Les circumstàncies no ens han permés de celebrar el XX aniversari segons les previsions, és a dir, descentralitzant les sessions de lectura per diversos edificis històrics de la barriada del Carme o de la ciutat i convocant en cadascun d’ells reeixits lectors i lectores junt al sempre necessari voluntariat, tot i desplegant-hi  a més les  activitats  perifèriques amb què cada any solem adobar la lectura. 

  La Covid-19, com tants altres sotracs que el poble valencià ha patit, a més de posar a prova la nostra capacitat de resiliència i de superació davant qualsevol adversitat, ens ha alentat a reinventar-nos i a reorganitzar-nos  per tal que de bell nou pogueu participar en aquesta vintena edició, que hem desplegat  amb la dignitat de sempre i amb  els continguts habituals reforçats amb d’altres extra amb motiu de l’efemèride malgrat les necessàries mesures preventives.

  Enguany el capità bretó de la novel·la, com a bon estratega, enarborarà el seu pendó de guerra contra la Covid, fent-li front, amb audàcia, amb reserva i amb precaució. Les activitats que al seu voltant desplegarem seran majoritàriament online i també semipresencials (és a dir, amb invitació restringida pels protocols i mesures sanitàries restrictives). D’aquestes últimes, però, també el present lloc web us retrà compte per streaming.

  Online i a través d’aquest ‘casal’ virtual  tirantdelletra.com representants de les nostres institucions i del món de la Festa, la cultura, la moda i l’esport us exposaran que suposa per a elles i per a ells “tirar de lletra”; els propis protagonistes de l’obra de Martorell junt a mestres del cant valencià d’estil us convidaran a participar en l’única sessió lectora que tindrà lloc enguany i un músic i cantautor valencià a través de “La nova cançó del Tirant” farà repàs a les vivències i records que suren després de vint anys ininterromputs de treball per la forja dels nostres senyals identiteris.

  També online podreu assistir a totes i cadascuna de les activitats de la programació d’enguany: el pregó d’obertura a càrrec de Carles Alberola; la lectura del preàmbul de la novel·la per compte  de la fallera major de València; l’exposició de l’Acadèmia Valenciana de la llengua dedicada a Carmelina Sánchez-Cutillas com a escriptora de l’any 2020, complementada amb el clip de producció propia “Carmelina i les Falles: un llibret a 6 veus i una ressenya”, que repassa els versos de l’únic llibret de falla escrit per la narradora i poetessa amb fons fotogràfics inèdits fins la data; la mostreta virtual “Tirant d’escena”, comissariada pel filòleg i crític teatral José Vicente Peiró Barco;  la secció “Un Tirant il·lustrat”, en què una colla de dibuixants vinculats al món de les Falles interpreten i fan seus els proverbis, refranys, sentències, frases fetes i episodis més cèlebres de la novel·la o “Les intimitats del Tirant”, on La Cubana reprén la lectura de les escenes més eròtiques de l’obra.

  També la menudalla berenarà enguany a través de les xàrcies, gràcies a la recepta de cuina del Segle d’Or que li proposa preparar el chef Toni Carceller, podrà conéixer “Qui és qui” en el Tirant  i tindrà l’oportunitat d’assistir a una adaptació dramatitzada i musical d’un dels episodis més cèlebres de la novel·la interpretat pel planter d’actors i d’actrius més joves de Na Jordana amb la col·laboració de la fallera major infantil de València.

  Alhora per commemorar el XX aniversari de la iniciativa hem escorcollat imatges, cartells, arxius, reculls de premsa, documents, opinions, treballs d’investigació i audiovisuals i els hem classificat en seccions retrospectives on podreu revisar els pregons de benvinguda de cada edició, les lectores i els lectors més reeixits, els espais on han transcorregut les diverses sessions d’obertura, els concerts de benvinguda, les mostres i exposicions, les sessions golfes, recitals poètics i intervencions teatrals, els col·loquis i converses, les cloendes a Palau o els orígens i repercussió de la nostra proposta. Així, en l’apartat Fonoteca gaudireu  de  l’àudio de composicions musicals que han sigut emblemàtiques en algunes edicions del “Tirant de lletra” com la marxa per a tabal i dolçaina d’Antoni de la Asunción per a la colla de dolçainers El Cudol  titulada “El Tirant de Na Jordana” o la cançó composada per Joan Vives per a La Cubana “Tirant, tirant” i estrenada amb motiu de l’acte d’obertura de la XVIII edició; en l’apartat Filmoteca podreu evocar entre d’altres l’aplec d’activitats “Qui no fa memòria no té història: Un riu de records”, que va complementar la lectura col·lectiva de 2007 o l’obertura de 2015, en què els prolegòmens de la novel·la va ser llegits en tots els idiomes en què el Tirant ha sigut traduït (i fins i tot en el llenguatge de sords-muts); en l’apartat Documents, trobareu articles d’investigació  ampliats i revisats  bé sobre aquesta proposta d’intervenció cultural, bé sobre la propia novel·la i en la secció Hemeroteca podreu rellegir una selecció d’articles a través dels quals se n’adonareu de  la repercusió mediàtica que ha tingut la iniciativa.

  Com podreu comprovar hem fet un esforç extra per tal de no faltar a la cita, tal i com l’efemèride ho requereix i des d’aquest nou web, el web del “Tirant de lletra”, continuem guerrejant virtualment per fer poble, per fer festa i per fer cultura  amb l’única arma de la llengua.

  Des d’ací vull fer extensiu el meu agraïment com a cap de colla de les falleres i fallers de Na Jordana, a quantes institucions i persones han patrocinat o col·laborat amb el seu treball per fer d’aquesta vintena lectura col·lectiva, una edició ben especial malgrat la dissort que travessem.  Recordeu que com a persona el cavaller Tirant no va poder fer front a un simple “mal de costat”, però com a personatge de la literatura universal li augurem una llarga vida i potser l’inrevés que estem patint contribuïsca d’ara endavant a aquesta longevitat, perquè n’estem segurs que la pandèmia bescanviarà d’ara endavant les habituals maneres de relacionar-nos, de fer festa i cultura i de socialitzar-nos. En definitiva, no hi ha mal que per bé no vinga.

  Un fum de gràcies pel vostre interés i fidelitat i una forta abraçada virtual.

  Pere Borrego Pitarch. President Associació Cultural Fallera Na Jordana.

   

  Una iniciativa consolidada

                    Una proposta que en unix

                                      Una alternativa sonada

   

   

  P R O G R A M A C I Ó

  Dissabte, 3 d’octubre.

   

   

  19.00h. SESSIÓ D’OBERTURAVestíbul del Teatre Principal de València. C/ Barques, 15

  Pregoner: Carles Alberola i Ortiz (Autor, actor i dramaturg)

  Presenten: Noèlia Pérez i Josep Zapater (Cashalada Cia)

  Participen: Consuelo Llobell Frasquet (fallera major de València, 2020-2021), Carla García Pérez (fallera major infantil de València, 2020-2021), Carlos Galiana Llorens (Regidor de Cultura Popular i president de JCF), Maria dels Dolors Gimeno Valero (Diputada de Política de Transferències, Mancomunitats i Comercialtzació. Normalutzació Lingüística. Mobilitat Sostenible de la Diputació Provincial de València)

  En concloure actuació conjunta de Borja Penalba i el grup Cashalada Ciai presentació del tema musical: “20 anys Tirant”.

  Accés restringit per invitació. Seguint les instruccions emesses per les autoritats sanitàries.

  Retransmissió per streaming a través del lloc web “www.tirantdelletra.com”

   

  19,00h Inauguració del lloc web: TIRANT DE LLETRA.COM

   

  22.00h. TIRANT DE LLUMINÀRIA. Plaça Portal Nou.

  Foc de palos. Exhibició de focs d’artifici antics a l’antiga a càrrec de Pirotècnia Zarzoso i del mestre coeter Juan García i Estelles. Amb la col·laboració de la Colla de Recuperacions Extraordinàries de València-CRE V i Pyroshopping.

  Manifestació festiva amb pirotècnia. Els seus orígens es troben vinculats als rituals cristians i estan directament relacionats amb la representació pública dels drames sacres i lírics medievals. Els coets se situen en estructures fixes (palos) que generen rodes, palmeres i espirals. Una experiència intensa pels llums, el soroll i l’aroma que genera.

  La desfilada prèvia culminarà amb l’encesa de bengales que desplagaran un mantell amb la imatge de marca del XX aniversari del “Tirant de lletra”.

   Retransmissió per streaming a través del lloc web "www.tirantdelletra.com"

  *L’event seguirà les instruccions emesses per l’Ajuntament de València, la Conselleria de Sanitat Universal i Sanitat Pública de la Generalitat Valenciana i comptarà amb un Pla de Contingència Covid-19 establert per Na Jordana i la col·laboració de Cruz Roja i el Servei de Protecció Civil.

   

  Instruccions pels espectadors:

  *Entrada numerada amb Invitació. (Aforament límit: 180 cadires)

  *Accés al recinte tancat: carrer Salvador Giner - vorera dels números impars. Mantenint la distància de seguretat.

  *Inici accés dels espectadors: 21,30h

  *Inici de la cua: Cantonada carrer Salvador Giner amb el carrer Horts

  *Lavabos: Seu social de Na Jordana (carrer Salvador Giner, 9)

  *Ús obligatori: mascareta, mantenir la distància de seguretat, utilització d’hidrogel en la neteja de les mans.

  *Eixida (al terme de l’espectacle): Mantenint la distància de seguretat, per la Plaça del Portal Nou cantonada al carrer de les Blanqueries

   

  *Es prega la màxima col·laboració dels assistents. 

   

  Diumenge, 4 d’octubre.

  12.00h. V APLEC “TIRANT DE XIRIMITA I TABAL”.

  Al Centre del Carme Cultura Contemporània (carrer Museu),  concert a càrrec de la colla de dolçainers i tabaleters El Cudol.

  Direcció: Antoni de la Asunción.

   

  18.00h. Seu social de Na Jordana

  INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ ITINERANT“CARMELINA SÁNCHEZ-CUTILLAS, ESCRIPTORA DE L’ANY 2020”. Col·labora: Acadèmia Valenciana de la LLengua i de L’EXPOSICIÓ “UN TIRANT IL·LUSTRAT”. Col·laboren: Ricardo Alcaide; Vicent Almela; Joan S. Blanch; José Luis Ceballos & Francisco Sanabria; Carlos Corredera; Juanjo García; Mario Gual; Vicente Lorenzo; Miguel H.; Vicente Martínez Aparici; Antoni Ortiz (Ortifus); Ramón Pla; Marina Puche; Alejandro Santaeulàlia i Miquel Santaeulàlia Núñez.

  PROJECCIÓ DE L’ÀUDIOVISUAL: “CARMELINA I LES FALLES: SIS VEUS I UNA RESSENYA”. Seu social de Na Jordana.

  MARATÓ ÀUDIOVISUAL. Projecció dels clips que allotja el web tirantdelletra.com

  *Accés lliure i restringit, fins completar l’aforament permés i seguint les instruccions emesses per les autoritats sanitàries.

   

   

  Dilluns, 5 d’octubre; Dimarts 6 d’Octubre; Dimecres, 7 d’Octubre; Dijous 8 d’Octubre

  De 19 a 21,00h. LECTURES ONLINE, de l’adaptació dramatitzada de l’obra efectuada per Anna Marí, Josep Daniel Tormo i Josep Vicent Valero (CRIT), a partir d’una versió prèvia de Joan Pellicer i Rosa Giner, que realitzaran els lectors i les lectores inscrits i inscrites prèviament, mitjançant el suport tècnic de la plataforma

  Zoom.us, sent convidats per Na Jordana a les reunions programades a l’efecte.

  Les lectures del capítols corresponents a cadascuna de les sessions, s’efectuaran els dies esmentats cada vint-i-cinc minuts. Cada lector/lectora, haurà de descarregar-se al seu ordinador l’aplicació i comptarà d’avant-mà amb un ID de reunió, un codi d’accés i el text de les seues intervencions que li serà facilitat per Na Jordana.

  Inscripcions de lectura: Telefons: 639.89.22.18 i 699.15.48.66, whatsapp, Facebook, email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o el web “tirantdelletra.com”, comunicant telèfon i email del lector/lectora amb el fi de que l’organització puga establir contacte amb els inscriptors. A tots els participants se li fará entrega d’un obsequi: la mascareta de Na Jordana”

  Dies/Horaris/Capitols:

  5 d’Octubre: Capítols I al IX. Horaris de lectura: 19,00h; 19,25h; 19,50h; 20,15h, 20,40h

  6 d’Octubre: Capítols del X al XVI. Horaris de lectura: 19,00h; 19,25h; 19,50h; 20,15h, 20,40h

  7 d’Octubre: Capítols del XVII al XXVI. Horaris de lectura: 19,00h; 19,25h; 19,50h; 20,15h, 20,40h

  8 d’Octubre: Capítols del XXVII al XXX. Horaris de lectura: 19,00h; 19,25h; 19,50h; 20,15h, 20,40h

   

  Divendres, 9 d’octubre

  11.00h. DEO GRATIAS: LECTURA DRAMATITZADA dels capitols XXXI a XXXIII. Seu social de Na Jordana.

   

  12.00h. UN TIRANT ITINERANT. Fotografia col·lectiva dels participants del col·lectiu en la XX edició, a la seu del Palau dels Marquesos de la Scala.

   

  *La seu social de Na Jordana (carrer Salvador Giner, 9 baix), restarà oberta des del dilluns, 5 al dijous 8

  d’Octubre de 19h a 21,30h. amb el fi de poder visitar les Exposicions i contemplar tots els audiovisuals que allotja el web www.tirantdelletra.com

  *Accés restringit , seguint les instruccions emesses per les autoritats sanitàries.

   

  CONTINGUTS DEL WEB  “www.tirantdelletra.com”

  0. INICI

  Cançó: “Ai Tirant!” (A); Tirant al ras (A); Tirant, tirant (A); Programació

  1. SALUTACIÓ

  2. EL TIRANT D’ENGUANY

  La Marca d’imatge; Els cartells de la XX edició; Tirant de lletra,és(A); Tirant al ras (A); Inscripcions a la lectura per Zoom.

  PROGRAMACIÓ 2020

  Sessió d’Obertura (A); Pregó de Benvinguda (A); Tirant de menudalla: Tirant online. Escena dramatitzada (A); Els Berenars del Tirant:Tirant de cuina (A); Nova cançó del Tirant (A); Carmelina Sánchez Cutillas (Escriptora de l’any 2020); Carmelina Sánchez Cutillas i les Falles: Na Jordana, 1965 (A); Tirant a escena. Exposició Online (A); Un Tirant il·lustrat; Les intimitats del Tirant (A); Qui és qui en el Tirant?

  3. TIRANT DE LLETRA

  Què és?; Perquè el Tirant lo Blanc?; Per què una lectura col·lectiva?; Per a què el “Tirant de lletra”?; Les sessions d’obertura, Els concerts i les accions de benvinguda; Pregoners i Pregoneres; Tirant d’infants; Exposicions monogràfiques i temàtiques: Les mostretes del Tirant; Xerrades, col·loquis, converses i més; Tirant de tabal i dolçaina; Deo gratias; Un Tirant Itinerant (A); El “Tirant de lletra”: origens i repercusió d’una proposta de lectura col·lectiva.

  4. 20 ANYS TIRANT

  La imatge del Tirant; La Filmoteca del Tirant (A); La Fonoteca del Tirant; L’Hemeroteca del Tirant; Els documents del Tirant.

  5. AGRAÏMENTS

  6. CONTACTE

   

  (A): Audovisual.

  Han fet possible el nou lloc web: “www.tirantdelletra.com”

  JOSÉ CARREÑO, com a realitzador de les retransmissions i difusió en directe de l’streaming.

  MIREIA CABAÑES, autora del disseny web “www.tirantdelletra.com”.

  IBAN RAMÓN, autor de la marca d’imatge

  JAVIER VALIENTE i MARTÍN FORÉS, autors dels cartells de la XX edició “Tirant de lletra”  i del  Vé Aplec  “Tirant de xirimita i tabal”

  JOSEP VICENT LLOPIS, DOLO ATIENZA, JAVIER VALIENTE, MARIA GARCIA, JUANJO MARTÍNEZ,  JOSÉ VICENTE CASTELLÓ i ALEX RICO , com a gestors de la difusió de l’activitat a les xarxes socials.

  VORO GUZMÁN, com a coordinador de les jornades de gravació.

  PERE BORREGO ALCAIDE, mestre en la fotocomposició  de les imatges d’arxiu.

  MANOLO TORRES, responsable de la filmació i edició del clip “Tirant de lletra és…”

  ENRIQUE ÁNGELES, com a autor de l’animació dels clips “Tirant al ras”, “Un Tirant itinerant” i editor dels àudiovisuals remember de la secció “La filmoteca del Tirant”.

  MARCOS R. CONDE, com a realitzador, muntatge i edició dels  clips: “Sessió d’Obertura XX edició”. “Pregó de benvinguda”, “Carmelina i les falles”, “Els berenars del Tirant”, “Tirant Online”, “Tirant al ras”(albada 2) i autor dels temes musicals ”Nit del Foc, BSO" “Pandemonium” i “La cancion de Marisol" (versió instrumental) 

  VICENT BORREGO PITARCH, culpable del disseny dels continguts  i de l’autoria de la majoria dels textos del lloc web.

  PERE BORREGO PITARCH, documentalista, director i cap de producció de l’edició online del “Tirant de Lletra” de l’ASSOCIACIÓ CULTURAL FALLERA NA JORDANA.

   

  Col·laboradors: Generalitat Valenciana- Institut Valencià de Cultura; Diputació de València-Àrea de Cultura; Ajuntament de València-Regidoria de Cultura Festiva; Consell Valencià de Cultura; Acadèmia Valenciana de la Llengua; À Punt, Mahou; Essent-Crit; Federcre, Pyroshopping Bodegas Vegamar.

   

  © 2019 Falla NaJordana. Reservats tots els drets.