8_LLENGUA.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

UNS NADALS SUAUS COM LA SEDA

Na Jordana centra enguany la seua proposta de Betlem de lliure disseny en la ruta de la Seda, perquè sempre ens hem caracteritzat per l’originalitat a l’hora d’abordar els passatges evangèlics relacionats amb el naixement del Messies des de l’originalitat formal i temàtica i el per de la tradició sedere és cabadal per al poble valencià desd de l’època del domini islàmic fins al segle XVIII, quan la nostra ciutat va assolir el màxim esplendor.

El 2016 la UNESCO va declarar València capital occidental de la ruta de la Seda. El nostre Betlem, per tant, pretén contribuir a la difusió del nostre patrimoni i alhora retre homenatge pòstum a l’ultim velluter de la ciutat, Vicent Enguídanos Grancha (1931-2021).

La instal∙lació us proposa un tour nadalenc que recorre la xàrcia que unia Orient i Occident durant l’època medieval i per on transitaven màteries primeres i manufactures de seda, a més de noticies, contactes i influències. Una cruilla de cultures on a allò genuinament valencià es fusiona amb la tradició sedera oriental i occidental. Una ruta que partint de la ciutat de València comprenia l’Horta Nord (Montcada i Vinalesa), les comarques de la Ribera Alta (Carcaixent i Alzira), la Ribera Baixa (on se celebraven mercats de capolls que atreien mercaders espanyols i europeus) i també la ciutat de Requena, punt estratègic per a l’intercamvi de productos de seda amb Castella i amb Andalusia.

En dies de cors oberts us obrim de bat a bat les portes del nostre cau per presentar-vos el fruit del treball d’un grup de falleres i fallers obstinades i obstinats a perpetuar les tradicions nadalanques i alhora els usos, costums i el patrimoni dels valencians com a poble.La Llotja hi fa de pesebre. Les pastores i els pastors, abillats a l’estil tradiconal amb tela de tafetà, seti i seda, reten tribut al Messies. Un teler teix l’espolí dels nostres millors desitijos de pau i prosperitat. I de Xi’an a Samarcanda, des de Bukhara a Merv, de Ifashan, a Istanbul, desde Venècia a Lió i de França fins València, tothom celebra i festeja el natalici de Jesuset, fill de Déu. 

En dies de cors oberts us obrim de bat a bat les portes del nostre cau per presentar-vos el fruit del treball d’un grup de falleres i fallers obstinades i obstinats a perpetuar les tradicions nadalanques i alhora els usos, costums i el patrimoni dels valencians com a poble.

  • Un Betlem que evoca i recrea la tradició sedera a València.
  • Una original instal∙lació de lliure disseny que connecta la cultura popular valenciana amb la cultura universal.
  • Una prosposta on escenografies, figures, indumentària, ninots i decorats han sigut elaborats per Na Jordana, expressament per sorprendre’t.

DOSSIER BELÉN NA JORDANA 2021 #

Del 13 de desembre de 2021 al 3 de gener de 2022

Entrada lliure i gratuïta

Horari:

  • Laborables de 17 a 21 hores
  • Festius de 10 h. a 14 h. i de 17 h. a 21 h.

*Tancat:

  • Divendres 24/12 i Dissabte 25/12 (mati)
  • Divendres 31/12 i Dissabte 01/01 (mati)

 

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra