1_FUTUR.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

FALLA GRAND

Lema: ODISSEA

Artista: GRUP CREATIU ÍTACA: Ramón Pla, Joan S. Blanch, Manolo García, Javier Álvarez-Sala Salinas, Sergio Penadés, José Vicente Llopis, Jesús I. Catalá, Vicent Borrego i Pere Borrego

El cavall de Troia és un motiu universal des de l'Antiguitat, i la seua força simbòlica continua viva al nostre temps. Justament el temps fa que en el 2013, es commemoren els 50 anys de la falla "Nou cavall de Troia", que el mestre Ricard Rubert plantà a l'actual plaça de l'Ajuntament i que fou motiu d'admiració per a molts i d'escàndol per a alguns.

Al voltant d'un novíssim cavall de Troia, Na Jordana, planteja enguany una particular odissea. L'apassionant viatge per la Mediterrània que cantà Homer al seu immortal poema cobra forma i actualitat en una selecció d'escenes que exalcen, denuncien o critiquen situacions eternes i problemes d'ara.

De la mà del protagonista, Odisseu, els visitants, s'endinsaran en l'univers mític de l'antiga Grècia. La saviesa manipuladora d'Atena i l'arbitrarietat despòtica de Zeus, condicionaran els destins dels mortals.

L'heroi, com a símbol del poble pla, travessarà per situacions alhora dramàtiques i esperpèntiques, des d'una mare capadora (Anticlea) a una fetillera feminista (Circe), tot passant per la irresistible atracció envers les joves (Nausica) i el deler d'un amor immortal (Calipso). Quin home al frec de la quarantena no ha experimentat totes estes circumstàncies i pulsions? A la fi, però, l'enyor de la terra i de la llar conduirà Odisseu cap a la seua ítaca, prosàica i vulgar com la València actual, mes al capdavall pàtria.

Vivim en un món de desmemòria, com l'oblit que es covava a l'illa dels lotòfags.

Patim un món de desmesura dionisíaca, com la faramalla exhibicionista que envolta les Falles.

Sofrim derrota rere derrota, com els troians al camp de batalla, com Na Jordana al camp de la utopia.

Morim sense prestança i sense honor, seduïts pels càntics de pèrfides sirenes que ens afalaguen amb promeses impossibles.

Però sempre hi ha detalls a l'existència, que en la seua discreció ens fan sentir fidels a un cert destí assumit amb llibertat; fidels com el gos (Argo) al seu amo, després d'una absència de molts anys.

Esta selecció de passatges de l'Odissea trobarà un complement didàctic a la falla infantil, que quedarà, a més, integrada estèticament i escènicament a la falla gran.


FALLA INFANTIL

Lema: ODISSEA

Artista: Joan S. Blanch

"La guerra de Troia havia acabat, i tots els herois es disposaven a tornar a les seues terres".

Entre aquests herois es trobava Ulisses, rei d'Ítaca, un guerrer fort i coratjós que amb el seu retorn a Ítaca ens endinsa en L'Odissea, poema èpic que va crear i va difondre en l'antiga Grècia, Homer, el seu autor.

Na Jordana, enguany, s'endinsarà, per mitjà de la falla infantil, en un univers mitològic, un univers que intentarà narrar els perills més terribles que Odisseu va sofrir davant la seua tornada a Ítaca, la seua terra, el seu regne.

És posarà a l'abast de xiquets i no tan xiquets, una autèntica representació amb escenografies i personatges de l'obra, lotòfags, ciclops, monstres, deesses i mortals,... tot amb una única intenció, narrar un viatge mític que esdevingué quan déus i homes convivien junts i les millors armes d'un heroi eren la prudència, l'astúcia i el coratge.

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra