5_ TRADICI.png

SPONSOR PRINCIPAL

PATROCINADORS

UN TIRANT DE LLETRA AMB SABOR CUBÀ 

L'inconfusible segell teatral de La Cubana protagonitza la sessió d'obertura de la XVIII del Tirant de Lletra de Na Jordana amb Empar Marco com a pregonera.

El passat dimarts dia 2 d'octubre, en el claustre renaixentista del Centre Cultural del Carme, va tenir lloc la sessió d'obertura de la XVIII edició del Tirant de Lletra, la lectura col·lectiva del “Tirant Lo Blanc” que organitza Na Jordana per commemorar el dia de la Comunitat Valenciana.

I per aplegar precisament a la seua majoria d'edat en este 2018, la nostra associació va confiar en el grup de teatre La Cubana, col·laboradors i amics de Na Jordana des de fa més de 20 anys, per a la realització de l'espectacle que precedeix a l'inici de les lectures. I el resultat no va poder ser millor, amb una breu representació amb tot el caràcter estrafolari, musical, irònic i popular de la companyia dirigida per Jordi Milà.

Per a tal efecte, el claustre del Carme es va engalanar a l'altura de l'efemèride que ja ha fet història en el nostre particular recorregut cultural. I seguint l'habitual recurs dramàtic de La Cubana, hi van aparèixer els seus familiars personatges que, disculpant a l’“autèntica” companyia de teatre –absent per una promoció publicitària ni més ni menys que a Letònia- va tractar de portar a l’èxit amb els seus mitjans l'espectacle promès per La Cubana. D'esta manera, uns particulars i histriònics presentadors van donar a conèixer el programa de la present edició del Tirant de Lletra i van presentar als personatges principals de la novel·la, en un desenvolupament escènic ple d'acudits, amb el seu habitual humor àgil i referències a l'actualitat; fent les delícies del públic congregat a l'emblemàtic edifici.

Després de la presentació per part de La Cubana, es va donar inici a les tradicionals lectures del Tirant de la mà de Rocío Gil Uncio –fallera major de València 2018-, Diana Rey Pajares –fallera major de Na Jordana 2019-, Claudia Guillén Bartual –fallera major infantil de Na Jordana 2019- i Guillermo Villena Romero –president infantil de Na Jordana 2019-.

Després d'ells, va aplegar el torn de la pregonera del Tirant de Lletra 2018, Empar Marco i Estellés –directora general d’À Punt- presentada pel nostre president Pere Borrego Pitarch. En el seu discurs, Marco va destacar la importància dels valors universals de la novel·la de Martorell i el seu merescut títol de clàssic per poder establir un diàleg amb nosaltres mateixos més de 500 anys després per tal de fer-nos entendre la nostra pròpia realitat. Marco va posar com a exemple la seua pròpia situació actual per subratllar en la seua experiència professional l'ensenyament de l'escena de l'ermità de la novel·la que, per a ella, resumeix l’essència de l'extens Tirant: per sobre de totes les capacitats que requereix un cavaller destaca la virtut, entesa com la capacitat d'estar sempre al servei del més feble per sobre d'altres reconeixements sempre més temptadors però menys íntegres.

Després de la seua participació, Pere Borrego va dedicar unes paraules, en un molt emocionat homenatge, al nostre recentment desaparegut company Ximo Aparisi; per a donar pas, seguidament, a l'actuació musical que tancaria la cerimònia d'obertura a càrrec de Cashalada Cia -Noèlia Pérez i Josep Zapater- amb el seu deliciós repertori poètic-musical ple de referències al music-hall i al cabaret.

Conclòs l'acte, va tenir lloc un vi d'honor en el claustre gòtic del Centre del Carme, on es va posar novament de manifest l'èxit de la proposta i les felicitacions per un Tirant de Lletra d'antologia només al nivell que Na Jordana i La Cubana són capaces.

 

Fotografías: Antonio Cortés Latre y Na Jordana.

{oziogallery 685}

Representants

 

Monuments

 

Tirant de Lletra